De bioscoop
Palace is een arthouse-bioscoop, gelegen in het hart van Brussel.
Het is een plaats voor de verspreiding, de bezinning en het delen van de cinematografische kunst.
Palace wil voor zoveel mogelijk mensen open, gastvrij en toegankelijk zijn.
De locatie spitst zich toe op drie belangrijke pijlers:
- de filmzalen
- een bar/restaurant
- plaats voor ontmoetingen en tentoonstellingen
Met zijn vier projectiezalen (met elk respectievelijk 373, 139, 60 en 84 zitplaatsen) wil Palace aan de verwachtingen van het publiek voldoen door een unieke ervaring te bieden dankzij zijn onberispelijke technische uitrusting. Comfort, netheid en kwaliteit staan altijd centraal.
Palace is DE partner bij uitstek voor het organiseren van privé- of openbare evenementen. Het wil een referentie zijn in de filmexploitatie sector en aanverwante activiteiten.
Een gevarieerd programma
Het programma van Palace is gericht op kwaliteit en diversiteit. Palace maakt er een erezaak van creaties en werkstukken te steunen, door films te vertonen die mensen evenveel samenbrengen als verdelen. Zijn doel is om een debat aan te wakkeren, de nieuwsgierigheid en reflectie van de toeschouwers op te wekken. Het programma wordt regelmatig aangepast aan de actualiteit en de evenementen die er worden georganiseerd en geprogrammeerd (festivals, collaboraties, tentoonstellingen, zomerprogramma van Sun Screens, enz.).
Palace biedt zowel vernieuwende als kwalitatief hoogstaande mainstream-cinema. Het biedt Belgische en internationale films aan in hun originele versie, ondertiteld in het Frans, Nederlands en indien mogelijk, in het Engels.
Palace presenteert talrijke filmpremières en ontmoetingen met regisseurs, acteurs en andere professionals uit de filmwereld. Maar ook terugkerende evenementen zoals: vertoningen van documentaires en grote filmklassiekers, technische beroepen in de filmwereld in de kijker zetten en een selectie films om met het hele gezin te ontdekken. (zie hieronder)
Elke woensdagochtend zet Palace de releases van de week in de schijnwerpers met ochtendsessies vanaf 9 uur, voor een laag tarief van 6,50 euro.
Palace vervult een educatieve rol en positioneert zich op maatschappelijke vraagstukken. Het biedt sessies voor scholen, verenigingen en Brusselse buurtcentra, evenals evenementen en workshops. Palace werkt ook samen met twee verenigingen die gespecialiseerd zijn in schoolvertoningen: Ecran large sur Tableau Noir (voor Franstalige scholen) en JEF in de Klas (voor Nederlandstalige scholen).
De rendez-vous bij Palace
Elke week, elke maand, elk jaar, nodigt Palace u uit voor speciale vertoningen. Deze gaan vaak gepaard met debatten, Q&A's, discussies en animaties om de films een andere dimensie te geven.
ONTDEK ELKE WEEK
Morning Screenings
Woensdag is releasedag! Voor deze gelegenheid biedt Palace vertoningen aan vanaf 9 uur 's ochtends, tegen een voordelige prijs van € 6,50 !
ONTDEK ELKE MAAND
Be Curious - eerste donderdag van de maand
Elke eerste donderdag van de maand kan je bij Palace de ”cinéma du réel” ontdekken met nooit eerder vertoonde films en erfgoedfilms van Belgische filmmakers.
Club 35 - tweede donderdag van de maand
Elke tweede donderdag van de maand komt een filmpersoonlijkheid een echte favoriet voorstellen, een "filmklassieker" die (opnieuw) op het witte doek moet worden gezien.
Masterclass - derde donderdag van de maand
Elke derde donderdag van de maand neemt Palace een kijkje bij de minder bekende beroepen van de filmwereld (montage, geluid, productie, casting, decors, kostuums, enz). Na de filmvertoning volgt een gesprek met een lid van de filmploeg. Studenten genieten van een speciaal tarief (4 euro Film + Masterclass!)
Family Time - laatste zondag van de maand
Palace presenteert elke laatste zondag van de maand de Family Time: een film om samen met het hele gezin te ontdekken, gepaard met een georganiseerde activiteit of een activiteitenboekje in verband met de audiovisuele creatie van de film!
ONTDEK ELK JAAR
Sun Screens
Tijdens de zomer breidt Palace, naast zijn wekelijkse programma, zijn cinematografische aanbod uit met een programma in de kleuren van de zomer: nieuwe speelfilms, de heruitgave van grote klassiekers in gerestaureerde 4K-kopieën en een programma speciaal voor kinderen. Dit alles aangevuld met een kleine cocktail op het terras van Bar Palace!
Onthaalruimte
Bij Palace worden regelmatig publieke evenementen georganiseerd, in samenwerking met bevoorrechte partners zoals Cinéfemme, het Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Genres d'à côté, het Brussels Mediterraans Film Festival, Bah voyons !, REKKER, ... en de organisatie van festivals: het Anima festival, het Brussels Mediterraans Film Festival, het Millenium festival, de Pink Screen, het Brussels Jewish International Film Festival, het Brussels International Film Festival, en dergelijke.
Palace stelt zijn verschillende ruimten ook ter beschikking voor privé-evenementen.
Of het nu gaat om technische voorstellingen, persvoorstellingen, recepties of privatiseringen van zalen, aarzel niet contact op te nemen met het Palace-team.
Het team van Palace
Eric Franssen - Directeur
Nicolas Gilson - Programmatie
Camille Bertrand – Educatieve activiteiten
Alain Dereppe - Administratie en financiën
Charlotte Beaupère - Event Manager en onthaal
Lauren Glaçon - Verantwoordelijke projectie
Lysiane Menier - Communicatie
Tentoonstellingsruimte
Palace is onlangs uitgerust voor het houden van grote tentoonstellingen, zoals de Louis de Funès-Tentoonstelling die plaatsvond van 2 oktober 2021 tot 16 januari 2022.
Gezien de positieve resultaten (21.600 bezoekers in minder dan vier maanden!), wordt Palace nu beschouwd als een tentoonstellingsruimte die in de nabije toekomst ook andere grootschalige projecten zal kunnen aanbieden.
Cette exposition explorait les sources d'inspiration et les ressorts comiques de Louis de Funès, offrant une plongée fascinante dans l'univers de cet acteur légendaire à travers près de 150 œuvres exposées. Pour compléter cette expérience, Le Palace a proposé une rétrospective de films, permettant au public de redécouvrir une vingtaine de ses plus grands succès, ainsi que quelques perles rares comme La Traversée de Paris (1956), où Louis de Funès partage l'affiche avec Jean Gabin.
Des personnalités influentes sont également venues témoigner de leur admiration pour Louis de Funès lors de séances spéciales, renforçant l'attachement du public pour cet artiste inoubliable.
L'EXPOSITION ROMY SCHNEIDER
Du 24 mars au 25 juin 2023, Le Palace a rendu hommage à une autre icône du cinéma mondial avec L'Exposition Romy Schneider. Cette grande rétrospective célébrait une femme libre, une actrice passionnée et en quête d’absolu.
L'exposition présentait un riche assemblage d'objets (robes, accessoires, etc.), de photos, de textes, de documents de tournage, ainsi que des pièces personnelles rares (lettres, carnets, etc.) et de nombreux extraits vidéo. Pour accompagner cette exposition, une programmation de films a permis de (re)découvrir les œuvres marquantes de Romy Schneider, parmi lesquelles La Piscine, Les Choses de la Vie, César et Rosalie, Max et les Ferrailleurs, L’important c’est d’aimer, Le Procès (The Trial), L’Enfer d'Henri-Georges Clouzot, Clair de femme, La Mort en direct et La Banquière.
Des personnalités telles que Sarah Biasini, Costa-Gavras, Frédéric Bonnaud, et bien d'autres encore, sont venues présenter des films lors de séances événementielles.
EXHIBITION GOLDEN EIGHTIES
Du 12 avril au 23 juin, Le Palace présentera L'Exposition Golden Eighties, une série de photographies de plateau prises durant le tournage du film Golden Eighties de Chantal Akerman. Ces clichés, offerts par le photographe de plateau Jean Ber à la Fondation Chantal Akerman en 2022, sont une fenêtre unique sur l'univers captivant des années 80.
Golden Eighties est une œuvre singulière dans la filmographie de Chantal Akerman, révélant une facette moins connue de la réalisatrice : joyeuse, colorée, et passionnée de culture populaire. Les photographies, soigneusement sélectionnées avec le photographe, seront mises en scène dans une scénographie immersive, évoquant les décors et séquences emblématiques du film.
>> EXHIBITION GOLDEN EIGHTIES - ON THE SET WITH CHANTAL AKERMAN
Een blik in de achteruitkijkspiegel.
Palace, een hele geschiedenis…
Palace, een heus pareltje van het Brusselse erfgoed, vindt vandaag zijn oorspronkelijke roeping terug: een bioscoop- en ontspanningscomplex in het centrum van de stad aanbieden. Meer dan een eeuw na zijn oprichting belichaamt het gebouw nog altijd de geest van de art nouveau, een architecturale stroming met internationale erkening.
Een kleine terugblik op een grote geschiedenis.
Als u meer informatie wenst over de renovatie van het gebouw, dan kan u hier meer lezen.
Het Veilinggebouw van de Stad Brussel, een werk van Albert Dumont, verrijst op een Y-vormig perceel waar later de Pathé Palace zal gevestigd worden. Het heeft een 'rijke' gevel die uitkomt op de Anspachlaan, en twee 'discrete' gevels in de Van Praetstraat en Borgwal.
De pionier van de filmdistributie Charles Pathé bestelt bij Paul Hamesse een polyvalent entertainmentcomplex naar het model van de theaters "à l'italienne". De architect, een leerling van Paul Hankar, ontwerpt vervolgens "de grootste cinema van de stad" (2500 plaatsen), die lang in het geheugen van de Brusselse samenleving zal staan gegrift omwille van zijn weelderige decoratie.
Het bedrijf Pathé Frères wenst dit "Groot Attractiepaleis" om te vormen tot een moderne bioscoop. De architect Gustave Hubrecht verbouwt het gelijkvloers van de grote zaal: een deel van het parterre wordt verhoogd om het visueel comfort van de toeschouwers te optimaliseren en het café in Moorse stijl wordt opgedeeld in door tussenwanden afgescheiden loges.
Met de komst van de sprekende film worden luidsprekers toegevoegd achter de schermen. De orkestbakken uit de tijd van de stille film worden vervangen door bijkomende rijen stoelen en de muren van de zalen worden bekleed met materialen die de akoestiek moeten verbeteren.
De maatschappij Pathé Frères belast de architect Rie Haan met het moderniseren van de zalen in Italiaanse stijl van de Palace. De oorspronkelijke decoratie-elementen worden grotendeels afgebroken om plaats te maken voor ruimten die vlotter toegankelijk zijn. Er blijven slechts een paar originele elementen uit 1913 over, die aan het zicht worden onttrokken, zoals de Foyer Hamesse.
In het kader van een andere opdracht, voor rekening van de maatschappij Het Brussels Tehuis, transformeert Rie Haan een deel van het gebouw in handelszaken en woningen.
De bioscoop sluit zijn deuren. De vestiging van een showroom van Bauknecht in de vestibule van de Anspachvleugel in 1976 brengt een verschrikkelijke klap toe aan het imago van de plek. Er wordt een tussenverdieping geïnstalleerd, wat de afbraak inhoudt van het lagere gedeelte van de dubbele trap. Op het parterre van de grote zaal komt een parking en het gelijkvloers van de gevel aan de Anspachlaan krijgt een metalen bekleding.
Het Pathé Palace Café (PP Café) opent zijn deuren op het gelijkvloers van de Van Praetstraat. De decoratie van de brasserie verwijst duidelijk naar de stijl van Paul Hamesse: zuilen zijn versierd met kopieën van de vergulde koppen van de Anspachfoyer, de muren en plafonds krijgen sierlijsten en picturale decoraties die letterlijk zijn overgenomen, en er worden banken uit dezelfde foyer gebruikt.
De drie gevels en de Foyer Hamesse worden beschermd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.
Na 41 jaar oneigenlijke bestemming vindt het bouwwerk eindelijk zijn oorspronkelijke roeping terug dankzij het project Kladaradatsch! De grote filmzaal van de jaren 50 wordt in drieën verdeeld. De overblijfselen van het plafond van 1913 verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe plafondvakken, die voor een betere akoestiek en meer brandveiligheid zorgen. De architect Joël Claisse leidt de nauwgezette restauratie van de Foyer Hamesse en zijn galerij.
De Franse Gemeenschap koopt het gebouw. De architect Olivier Bastin installeert er een aangepaste scenografische uitrusting, die het Théâtre National de Belgique in staat zal stellen er zijn intrek te nemen tot eind 2004, in afwachting van de inhuldiging van zijn nieuwe site aan de Emile Jacqmainlaan.
De Franse Gemeenschap doet een projectoproep voor de herbestemming van de plek tot arthousecinema "die de cinema van de Franse Gemeenschap van België en de Europese cinema in het algemeen in de kijker plaatst".
De projectoproep wordt gewonnen door de vzw Le Palace, met daarin verschillende belangrijke actoren van de Belgische cinema: Luc en Jean-Pierre Dardenne (Les Films du Fleuve), Patrick Quinet (Artémis Productions), Eliane Dubois en Stephan De Potter (Cinéart-Cinélibre), Nicole La Bouverie (Zénab). Op het programma: Belgische en Europese arthousecinema, educatieve activiteiten en grote evenementen.
De Franse Gemeenschap keurt een overeenkomst goed waarbij het gebouw gratis terbeschikking wordt gesteld, en de vzw Le Palace verbindt er zich in een programmaovereenkomst toe de toegang van iedereen tot cultuur te bevorderen. Het architectuuratelier Alain Richard wordt uitgekozen om de ambitieuze renovatie tot een goed eind te brengen. Daarbij moet alles in het teken staan van een veelzijdig gebruik. Gezien de complexiteit van het project is het begin van de werf pas voor midden 2009 voorzien.
De opeenvolgende transformaties en functies van het gebouw hebben geleid tot het ontstaan van een reeks gedestructureerde ruimten. Om de coherentie te herstellen die deze emblematische plek verdient, kiest Alain Richard ervoor "leegte te creëren" rond de bestaande elementen en natuurlijk licht binnen te laten in het hart van het complex. Zijn uitdaging wordt concreet in november 2012 met het begin van de werken.
In 2015 treden Fien Troch en Bart Van Langendonck toe tot de raad van bestuur van Palace.
Na vijf jaar van moeizame renovatie verrijst vandaag een nieuwe Palace. U kan vandaag genieten van vier zalen met state-of-the-art technologie, een brasserie en talrijke ontmoetingsruimten die samen een entertainmentcomplex vormen dat gericht is op ontdekkingen, educatie en tolerantie.