fbpx Over Palace | Palace Overslaan en naar de inhoud gaan

Main navigation

  • Cinema
  • In de zalen
  • Events
  • Kinolab
  • Bar
  • Praktisch
  • Covid-19
  • Tickets
  • Archieven
  • Over Palace
  • Contact
Home
  • Cinema
  • In de zalen
  • Events
  • Kinolab
  • Bar
  • Praktisch
  • Covid-19
  • Tickets
Menu
Contacteer ons
    Contacteer ons

    Het project

    Palace is een bioscoop in het centrum van Brussel die zich bevindt op het knooppunt van de voetgangerszone, de Vlaamse wijk, de multiculturele wijk van Lemonnier, de Anspachlaan, en de toeristische zone van de Beurs en van de Grote Markt.

    We willen u een rijke en eclectische programmatie brengen, naar het beeld van de inwoners van de wijk waarin de bioscoop gelegen is.

    Een ontmoetingsplek

    Palace wil de mogelijkheden van haar locatie zo goed mogelijk benutten. Als onmiskenbare schakel tussen de verschillende wijken van centrum Brussel bezit de cinema drie ingangen: de Anspachlaan, Borgwal en de Van Praetstraat. Ze hebben elk een eigen sfeer en uitstraling die Palace toestaan een meerwaarde te vormen op cultureel en culinair vlak in deze eclectische buurt.

    Palace, een ruimte met meerdere mogelijkheden 

    Palace spitst zich toe op drie belangrijke pijlers: filmzalen, een bar en ontmoetings- en onthaalruimten. Het is een complex dat u educatie- en ontspanningsmogelijkheden aanreikt.  

    U kunt onze vier filmzalen, waarvan er één 373 plaatsen telt, huren. Palace biedt u een gepersonaliseerd gebruik van de zalen aan, zoals projecties voor (privé‑)evenementen, avant-premières, enzovoort.

     

    Een gevarieerde programma

    Met haar programmering wilt Palace kwaliteit, diversiteit, toegankelijkheid uitstralen. We willen uw nieuwsgierigheid en kritische zin stimuleren door pareltjes van films te vertonen waarin we zelf geloven.

    Palace programmeert zowel kwalitatieve films gericht op het grote publiek, als vernieuwende arthouse films. De bioscoop vertoont Belgische en internationale films in hun originele versie, met Frans-Nederlandse ondertiteling. Voor zover mogelijk worden de films ook in het Engels ondertiteld.

    We willen graag alle genres van de hedendaagse film naar voren brengen. Daarom nemen we geregeld ook documentaires en kortfilms op in ons programmaschema.

    Palace en het jonge publiek  

    Als centrum van permanente educatie ontwikkelt Palace een rijk en gevarieerd schoolaanbod samen met culturele organisaties die op dit terrein actief zijn, zoals Ėcran Large sur Tableau Noir en JEF.  

    Palace biedt scholen een programma naar keuze, activiteiten die aansluiten bij de films en lesmappen aan.   

    Schoolvertoningen

    Het team van Palace

    Eric Franssen - Directeur

    Nicolas Gilson - Programmatie

    Anja Horckmans - Kinolab (educatieve activiteiten en programmatie scholen NL)

    Marie Pynthe – Kinolab (educatieve activiteiten en programmatie scholen FR)

    Alain Dereppe - Administratie en financiën

    Charlotte Beaupère - Event Manager en onthaal

    Frisia Donders - Communicatie en partnerships

    Bruno Dovifat - Verantwoordelijke techniek

    Geoffrey Siron - Techniek en gebouw

    Lauren Glaçon - Verantwoordelijke projectie

    Julie Caufriez - Horecamanager

    Southi Thongkeo - Assistent van de horecamanager

     

    Een blik in de achteruitkijkspiegel.

    Palace, een hele geschiedenis…

    Palace, een heus pareltje van het Brusselse erfgoed, vindt vandaag zijn oorspronkelijke roeping terug: een bioscoop- en ontspanningscomplex in het centrum van de stad aanbieden. Meer dan een eeuw na zijn oprichting belichaamt het gebouw nog altijd de geest van de art nouveau, een architecturale stroming met internationale erkening.

    Een kleine terugblik op een grote geschiedenis.

    Als u meer informatie wenst over de renovatie van het gebouw, dan kan u hier meer lezen. 

    Het Veilinggebouw van de Stad Brussel, een werk van Albert Dumont, verrijst op een Y-vormig perceel waar later de Pathé Palace zal gevestigd worden. Het heeft een 'rijke' gevel die uitkomt op de Anspachlaan, en twee 'discrete' gevels in de Van Praetstraat en Borgwal.

    De pionier van de filmdistributie Charles Pathé bestelt bij Paul Hamesse een polyvalent entertainmentcomplex naar het model van de theaters "à l'italienne". De architect, een leerling van Paul Hankar, ontwerpt vervolgens "de grootste cinema van de stad" (2500 plaatsen), die lang in het geheugen van de Brusselse samenleving zal staan gegrift omwille van zijn weelderige decoratie.

    Het bedrijf Pathé Frères wenst dit "Groot Attractiepaleis" om te vormen tot een moderne bioscoop. De architect Gustave Hubrecht verbouwt het gelijkvloers van de grote zaal: een deel van het parterre wordt verhoogd om het visueel comfort van de toeschouwers te optimaliseren en het café in Moorse stijl wordt opgedeeld in door tussenwanden afgescheiden loges.

    Met de komst van de sprekende film worden luidsprekers toegevoegd achter de schermen. De orkestbakken uit de tijd van de stille film worden vervangen door bijkomende rijen stoelen en de muren van de zalen worden bekleed met materialen die de akoestiek moeten verbeteren.

    De maatschappij Pathé Frères belast de architect Rie Haan met het moderniseren van de zalen in Italiaanse stijl van de Palace. De oorspronkelijke decoratie-elementen worden grotendeels afgebroken om plaats te maken voor ruimten die vlotter toegankelijk zijn. Er blijven slechts een paar originele elementen uit 1913 over, die aan het zicht worden onttrokken, zoals de Foyer Hamesse.

    In het kader van een andere opdracht, voor rekening van de maatschappij Het Brussels Tehuis, transformeert Rie Haan een deel van het gebouw in handelszaken en woningen.

    De bioscoop sluit zijn deuren. De vestiging van een showroom van Bauknecht in de vestibule van de Anspachvleugel in 1976 brengt een verschrikkelijke klap toe aan het imago van de plek. Er wordt een tussenverdieping geïnstalleerd, wat de afbraak inhoudt van het lagere gedeelte van de dubbele trap. Op het parterre van de grote zaal komt een parking en het gelijkvloers van de gevel aan de Anspachlaan krijgt een metalen bekleding.

    Het Pathé Palace Café (PP Café) opent zijn deuren op het gelijkvloers van de Van Praetstraat. De decoratie van de brasserie verwijst duidelijk naar de stijl van Paul Hamesse: zuilen zijn versierd met kopieën van de vergulde koppen van de Anspachfoyer, de muren en plafonds krijgen sierlijsten en picturale decoraties die letterlijk zijn overgenomen, en er worden banken uit dezelfde foyer gebruikt.

    De drie gevels en de Foyer Hamesse worden beschermd door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

    Na 41 jaar oneigenlijke bestemming vindt het bouwwerk eindelijk zijn oorspronkelijke roeping terug dankzij het project Kladaradatsch! De grote filmzaal van de jaren 50 wordt in drieën verdeeld. De overblijfselen van het plafond van 1913 verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe plafondvakken, die voor een betere akoestiek en meer brandveiligheid zorgen. De architect Joël Claisse leidt de nauwgezette restauratie van de Foyer Hamesse en zijn galerij.

    De Franse Gemeenschap koopt het gebouw. De architect Olivier Bastin installeert er een aangepaste scenografische uitrusting, die het Théâtre National de Belgique in staat zal stellen er zijn intrek te nemen tot eind 2004, in afwachting van de inhuldiging van zijn nieuwe site aan de Emile Jacqmainlaan.

    De Franse Gemeenschap doet een projectoproep voor de herbestemming van de plek tot arthousecinema "die de cinema van de Franse Gemeenschap van België en de Europese cinema in het algemeen in de kijker plaatst".

    De projectoproep wordt gewonnen door de vzw Le Palace, met daarin verschillende belangrijke actoren van de Belgische cinema: Luc en Jean-Pierre Dardenne (Les Films du Fleuve), Patrick Quinet (Artémis Productions), Eliane Dubois en Stephan De Potter (Cinéart-Cinélibre), Nicole La Bouverie (Zénab). Op het programma: Belgische en Europese arthousecinema, educatieve activiteiten en grote evenementen.

    De Franse Gemeenschap keurt een overeenkomst goed waarbij het gebouw gratis terbeschikking wordt gesteld, en de vzw Le Palace verbindt er zich in een programmaovereenkomst toe de toegang van iedereen tot cultuur te bevorderen. Het architectuuratelier Alain Richard wordt uitgekozen om de ambitieuze renovatie tot een goed eind te brengen. Daarbij moet alles in het teken staan van een veelzijdig gebruik. Gezien de complexiteit van het project is het begin van de werf pas voor midden 2009 voorzien.

    De opeenvolgende transformaties en functies van het gebouw hebben geleid tot het ontstaan van een reeks gedestructureerde ruimten. Om de coherentie te herstellen die deze emblematische plek verdient, kiest Alain Richard ervoor "leegte te creëren" rond de bestaande elementen en natuurlijk licht binnen te laten in het hart van het complex. Zijn uitdaging wordt concreet in november 2012 met het begin van de werken.

    In 2015 treden Fien Troch en Bart Van Langendonck toe tot de raad van bestuur van Palace.

    Na vijf jaar van moeizame renovatie verrijst vandaag een nieuwe Palace. U kan vandaag genieten van vier zalen met state-of-the-art technologie, een brasserie en talrijke ontmoetingsruimten die samen een entertainmentcomplex vormen dat gericht is op ontdekkingen, educatie en tolerantie.

    Cinema Palace

    Anspachlaan 85 - 1000 Brussel

    info@cinema-palace.be
    Cinema: 02 503 57 96
    Bar: 02 503 58 27
    Algemeen: 02 514 52 97
    Blijf op de hoogte!

    © 2021 ASBL Le Palace | Algemene voorwaarden

    Blijf op de hoogte!

    Abonneer u op onze nieuwsbrief voor de laatste nieuwtjes over Palace.

    ×
    Thank you for subscribing!