Evènement

BE CURIOUS - JACQUES LACAN PARLE

Teruggaan

BE CURIOUS x BELGISCHE ERFGOEDCINEMA

De uitzonderlijke vertoning van de film, voor de gelegenheid gerestaureerd door Sonuma, wordt gevolgd door een gesprek tussen Françoise Wolff en filmmaker Jorge Leon.

Françoise Wolff, al bijna tien jaar schrijfster, regisseuse, producente en voorzitster van de sectie documentaires van de Commission de Sélection de la Communauté française, begon haar carrière als journaliste bij de RTBF in de jaren 1970. Als jonge rekruut werd ze door haar programmadirecteur naar het front gestuurd om de psychoanalyticus Jacques Lacan te interviewen, die op dat moment in België was. Het resultaat was een uniek document dat ze ons zal presenteren. Het is ook een gelegenheid om terug te blikken op de belangrijke rol die ze de voorbije 50 jaar heeft gespeeld in de Franstalige documentaire in België.

JACQUES LACAN PARLE

Françoise Wolff

BE / 54', 1972, VO FR (sans sous-titre)

Synopsis : 

 In september 1972 werd Jacques Lacan uitgenodigd om een lezing te geven voor studenten aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Net zo indrukwekkend als de inhoud was de manier waarop Lacan zijn toespraak ensceneerde. Zijn gedachten worden vanuit de stilte langzaam in beweging gezet, versnellen dan plotseling en vinden hun eigen ritme, totdat de interventie van een jonge situationist de voorstelling onderbreekt. Het tweede deel van de film is een interview tussen Françoise Wolff en Jacques Lacan. Zelden was het denken zo direct te zien, in zijn handeling.

Een avond georganiseerd door LPC (Cinéma belge en héritage) en Palace, in samenwerking met de Cinémathèque de la Fédération Wallonie-Bruxelles en Sonuma.

  • 19:00

In samenwerking met