Evènement

BE CURIOUS - COUPLE, REGARDS, POSITION - BORIS LEHMAN

Go back

BE CURIOUS


Een donderdag per maand nodigt Palace u uit om de Belgische film te ontdekken. Nooit eerder vertoonde films of erfgoedfilms van Belgische filmmakers.

Een avond geprogrammeerd door Le p'tit ciné, georganiseerd in samenwerking met de Cinémathèque de la Fédération Wallonie-Bruxelles.

Ter gelegenheid van de release van het boek "Le petit Boris illustré par lui même" (Boris Lehman, 2023, Editions Yellow Now) zal de regisseur zijn film uit 1982 voorstellen. Het boek zal tijdens het evenement te koop zijn.

KOPPEL, UITERLIJK, POSITIE , BORIS LEHMAN

BE, 60', 1982, VO FR

Een dubbelzijdige spiegel
Water en vuur. Water dooft vuur en vuur doet water koken en verdampen. Ze kunnen moeilijk met elkaar overweg. Ze kunnen niet trouwen zonder dat een van hen verdwijnt, en toch worden ze onverbiddelijk tot elkaar aangetrokken, ze hebben elkaar nodig om te bestaan.


Couple/ Regards/Positions (het huwelijk van water en vuur) is een poging tot alchemistische cinema.
Twee personages - een man en een vrouw - spelen met elkaar kijken, elkaar confronteren, elkaar aanvallen, elkaar zelfs verminken, in een poging te communiceren en zich te verenigen. Elke blik, elke positie, elke handeling is ritueel en symbolisch.


Er is geen decor. Alleen objecten en geometrische vormen - cirkels, vierkanten, driehoeken - hangen in de lucht en zijn op de vloer geplaatst. Metaforisch, abstract en beeldend is het een film over zwart en wit (in zwart en wit), leegte en volheid (geluid en stilte), over het onmogelijk samenkomen van tegenstellingen, van meer en minder, warm en koud, hoog en laag, schaduw en licht. Water en vuur.
Opgevat als een collage, krijgt de film zijn volle betekenis, zoals in dromen, in de associaties en analogieën van de elementen die hij in het spel brengt.
Naast de magie van de beelden, het sado-masochisme van bepaalde scènes en de esoterie van het onderwerp, is Couple/Regards/Positions (het huwelijk van water en vuur) een film over eenzaamheid, lijden en liefde.


De vertoning gaat gepaard met een Q&A met de regisseur.

 

  • 19:00

In collaboration with