Evènement

Benshi voorstelling: Orochi

Teruggaan

Uitzonderlijke voorstelling van de stille film Orochi (Buntarô Futagara, 1925). Orochi zal door Kataoka Ichiro live verteld worden volgens de Japanse Benshi traditie, op 25 mei om 19u30. 

 

SYNOPSIS - Japan, begin 18de eeuw. Namie, de dochter van een respectabele geleerde, beleeft een geheime liefde met de jonge samurai Kuritomi, de belangrijkste leerling van haar vader. Om de eer van Namie te verdedigen belandt Kuritomi in een gevecht en wordt hij uiteindelijk verbannen. Opgejaagd door de politie komt hij terecht bij een bekende Samurai die hem wil helpen. Maar al snel blijkt hij een bedrieger.
 

BENSHI - Aan het einde van de XIXe eeuw waren de echte sterren van de Japanse film niet zozeer de acteurs, maar wel de Benshi : de vertellers die live voor het scherm het verhaal van een stille film tot leven brachten. De stemacteurs vertelden het verhaal van de geluidloze film en vertolkten de dialogen die ze zelf schreven.

 

Kataoka Ichiro zal bij de voorstelling van Orochi de rol van de Benshi opnemen. Het commentaar zal naar traditie in het Japans zijn, maar de film zal in het Engels ondertiteld worden. Drie muzikanten die traditionele en hedendaagse muziek mixen, zullen hem begeleiden. 

De ambassadeur van Japan in België, Hayashi Hajime, zal de toeschouwers ontvangen. Professor Jan Schmidt (KU Leuven) en Professor Leen Engelen (KU Leuven/LUCA) zullen de vertoning inleiden met een presentatie van de historische achtergrond van Orochi en Benshi kunst.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Professor Dr. Jan Schmidt, Faculty of Arts - KU Leuven, met ondersteuning van de Tokyo Arts Council en de Ambassade van Japan in België.

  • 19:30