AVANT-PREMIÈRE - "Toute une Nuit" van Chantal Akerman

Teruggaan

Gerestaureerde kopie van "Toute une Nuit" van Chantal Akerman.

Synopsis :Nacht. Een deur zwaait open. Een vrouw werpt zich in de armen van een man: ze heeft haar schoenen in de hand. Een café. Een man kijkt naar een vrouw; hij staat op, zij ook. Liefde op het eerste gezicht. Ze storten zich in elkaars armen en verliezen zich in een dans. Een telefoon gaat over, een man komt aangehold, buiten adem. Slijpmuziek klinkt door de koortsige nacht. Een meisje trekt een meisje tegen zich aan. Een vrouw smijt een deur open, stormt een trap op. Een man grijpt een vrouw vast. Verzet. Twee mannen gaan uit elkaar. Een hevig geëmotioneerde vrouw laat zich in een taxi vallen. In een stad, op een hete, tumultueuze zomernacht, laten mannen, vrouwen, kinderen, gegrepen door begeerte, tot alles in staat, zich meeslepen door hun uitzinnig gevoel, soms tot de verdwazing toe. Zolang de nacht duurt. Toute une nuit: een film over de nacht, de nacht zoals mensen in Brussel die op vele uiteenlopende manieren beleven.

Deze film werd gerestaureerd met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Oorspronkelijk opgenomen in 16mm, wordt dit element momenteel als verloren beschouwd.  Het 35mm CRI negatief werd gescand in 2K en gerestaureerd. Colour grading werd uitgevoerd door de director of photography van de film, Caroline Champetier AFC, en Frédéric Savoir (Amazing Digital Studios).

BE, 1982, 90min, OV FR OT NL

Een evenement mogelijk gemaakt door de steun van Open Cinema.

 

>> RONDLEIDING OP 8/10 <<

Toute une nuit werd precies veertig jaar geleden in Brussel opgenomen, met "zijn bakstenen en horizontaliteit die doen denken aan New York", aldus Akerman. Brussel, het donkere theater van dit verhaal, is fundamenteel veranderd sinds de film uitkwam, zowel wat zijn gebouwen als zijn inwoners betreft. Het jaar 1982 was een keerpunt, met bouwterreinen die stil lagen en makelaars die de stad verwoestten in een poging tot stadsvernieuwing. Het centrum van Brussel werd aan zijn trieste lot overgelaten, terwijl de stad werd vervormd tot het Brussel dat we nu kennen. 

Géry Leloutre, stedenbouwkundige, architect en professor aan de ULB, neemt ons mee door het filmdecor dat getuigt van deze periode van beroering en de ontwikkeling van het centrum en de rand van Brussel.

Het bezoek kost twee euro, reserveren is verplicht aan het loket (telefoon 025035796 of e-mail billetterie@cinema-palace.be). Voorafgaand is om 11.30 uur een vertoning van de film Toute une nuit gepland en het bezoek begint om 14.00 uur.

  • 19:00

In samenwerking met